Två roliga fakta om tavlor

  1. Mona Lisa

Det har länge funnits konspirationsteorier om att Leonardo Da Vinci med glimten i ögat skulle ha klätt upp sig till en drag queen och målat av sig själv för att just sätta sig själv på ”tavlan”. Samtidigt som han skulle få sig ett gott skratt i graven då de efterlevande skulle få kämpa med att förstå vad han egentligen hade målat. Som de flesta vet är det mest troliga dock att det var Lisa Gherardini  som målades av. Då hon var dottern till en av Leonardos pappas bästa vänner och de båda var medlemmar i en mycket rik Florentinsk familj. Förmodligen beställdes tavlan av Leonardos pappa till dotterns pappa för att visa på kunskaper hans son hade inom målning.

  • Sista måltiden


En annan av Da Vinci´s stora verk, hade från allra första början med Jesus fötter. De kom dock en order om att bygga om den dela av kyrkan där målningen hängde. Resultatet blev att den del av tavlan där Jesus fötter fanns inte längre blev kvar utan den murades över.

ol>

  • Sista måltiden
 • Edward Muck´s skriket finns i fler än en version. Målaren målade som det är känt fem olika tavlor av samma motiv. Enda skillnaden var med vilken teknik han gjorde det och vilken typ av färger.
  Två finns på nationalmuseum i Oslo. Det finns också en som har sålts till en privat samlare. Samlaren hade tavlan i sin ägo i över tio år och när den köptes var det för 20 miljoner kronor. Förra året ”2017” såldes den vidare för ca 120 miljoner kronor till en annan privat samlare.

  Flera andra målningar har spännande och roliga historier bakom sig. https://www.mynewart.se är en bra källa till tavlor. Det går att utgå från dem och välja sin typ av stil. När du vill veta mer om taveltekniker är det bra om du har en utgångspunkt.

  Det flesta annorlunda historierna kommer från tiderna då det inte gick att åtgärda fel, ett av de mest kända är Salvador Dali och hur han målade tavlan med de smältande klockorna utifrån att det från början var ostar som smälte men att han sedan la till visare för att skämta med alla som skulle se tavlan. Han fick frågan om varför han hade gjort om ostarna till tavlor, lite generad svarade han att han råkat ställa en kopp rakt i sin vita färg. Han plockade snabbt upp den och i all hast råkade han tryck koppens undersida mot tavlan så att det blev en vit ring över osten. Istället för att måla om tavlan fortsatte han på den vita ringen och målade en urtavla och en klocka.